Slovenské kadetky sa predstavia na MS do 18 rokov v Mexiku

31.08.2021 Celý región

Bratislava 30. augusta (TASR) – Slovenské kadetky sa predstavia na septembrových MS volejbalistiek do 18 rokov v mexickom Durangu (20.-29. septembra). Slovensko získalo miestenku na šampionát po odrieknutí viacerých krajín pre komplikácie spojené s pandémiou koronavírusu na základe postavenia vo svetovom rebríčku tejto kategórie, v ktorom mu patrí 23. pozícia.

„Účasť našich kadetiek na majstrovstvách sveta je pre slovenský volejbal výborná správa. Keď sme dostali pozvánku od Medzinárodnej volejbalovej federácie, ihneď sme začali preverovať možnosti a hľadať spôsoby, ako by sme napriek krátkosti času, finančnej a logistickej náročnosti umožnili našim reprezentantkám zúčastniť sa na tomto prestížnom vrcholnom podujatí. Chcel by som sa aj touto cestou poďakovať prezidentovi Slovenského olympijského a športového výboru pánovi Siekelovi, ktorý zariadil finančný príspevok pre našu účasť na MS," povedal prezident SVF Marek Rojko na oficiálnom webe federácie.

Slovenské kadetky boli blízko k miestenke na MS do Mexika už vlani v októbri na európskom šampionáte do 17 rokov v Čiernej Hore, v kľúčovom súboji o prienik do najlepšej šestky vtedy po veľkom boji podľahli Poľkám 1:3 a obsadili 8. miesto.

V Mexiku sa v rámci XVI. edície MS tejto kategórie predstaví 20 tímov v štyroch päťčlenných skupinách, z ktorých najlepší štyria postúpia do osemfinále a tímy na piatych priečkach budú hrať o konečné 17.-20. miesto. Slovenky sa v D-skupine stretnú s víťazom ME 17 Ruskom, juhoamerickými zástupcami Brazíliou a Argentínou a s Bulharskom, ktoré na šampionáte v Podgorici zdolali v skupine 3:1. Rozpis zápasov bude známy neskôr. Zlato z Egypta 2019 obhajujú Američanky.

„Táto správa nás, samozrejme, veľmi potešila, je to pre nás veľká česť a motivácia do ďalšej práce. Naplno tomu uverím asi až vtedy, keď pristaneme v Mexiku, keďže v dnešných časoch sa môže všeličo stať, môže do toho zasiahnuť covid. Veríme však, že sa to nestane, že všetci budú zdravotne v poriadku a šampionát sa uskutoční podľa plánu," povedal tréner kadetiek SR Marek Maličký.

„Dievčatá môžu nazbierať cenné skúsenosti, stretnúť sa s iným volejbalovým štýlom. Všetky hráčky sú už nejaký čas v príprave vo svojich kluboch alebo u nás v Nitre, kde sa pripravujeme už tri týždne. Budeme pracovať najlepšie, ako vieme, aby sme čo najlepšie reprezentovali Slovensko."

Pre slovenský volejbal to je prvá účasť na mládežníckom svetovom šampionáte po desiatich rokoch. V lete 2011 sa najskôr v júli v Peru predstavili juniorky na MS "20" pod vedením Mareka Rojka a následne v auguste v Turecku štartovali kadetky s trénerkou Evou Kosekovou na MS "18".

Zloženie základných skupín MS 2021 dievčat do 18 rokov v mexickom Durangu (20. - 29. septembra):

A-skupina: Mexiko, Kamerun, Srbsko, Kanada, Poľsko
B-skupina: Taliansko, Turecko, Peru, Egypt, Dominikánska rep.
C-skupina: USA, Rumunsko, Nigéria, Thajsko, Portoriko
D-skupina: Brazília, Rusko, Bulharsko, Argentína, SLOVENSKO

Širšia nominácia kadetiek SR na MS "18" do Mexika:

Nahrávačky: Simona Slivková (ŠŠ Nitra), Ema Štermenská (ŠŠK Bilíkova Bratislava)
Smečiarky: Alexandra Fričová (Slávia UK Bratislava), Deana Valentová (VK Spišská Nová Ves/ŠŠ Nitra), Tamara Hrušecká (ŠŠK Bilíkova Bratislava), Klára Jozeková (ŠŠ Nitra)
Blokárky: Nina Boledovičová (ŠŠK Bilíkova Bratislava), Kristína Kartíková (ŠŠ Nitra), Kamila Slivková (ŠŠ Nitra)
Univerzálky: Radka Hašková (Slávia UK Bratislava), Marína Siládiová (TJ Slávia TU Zvolen/ŠŠ Nitra), Ivana Skopalová (ŠŠK Bilíkova Bratislava)
Liberá: Zuzana Justhová (VK Junior 2012 Poprad/ŠŠ Nitra), Natália Miková (ŠŠ Nitra)

Realizačný tím:

Tréner: Marek Maličký, asistentka trénera: Nina
Babjáková, manažér tímu: Marek Prokeš,
Štatistička: Veronika Mihaliková (fyzioterapeut v riešení)
 

Vyberte región